Welkom
  Wat doen wij?
  Welke apparaten gebruiken wij?
  Behandelmogelijkheden
  Kinderen
  Wie werken er?
  Vergoedingen
  Informatie en contact
  Therapeuteninfo
  Opleiding
  Lezingen
 

 

 

 


Pijn en Acupunctuur

(Uit Practice of Chinese Medicine, Maciocia)

Algemeen TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen):
“Pijn ontstaat wanneer de Qi-flow geblokkeerd raakt”.

Er wordt veel geschreven over het “Painfull Obstruction Syndrome”in de TCG.
Dit betekent pijn, gevoeligheid en gevoelloosheid van de spieren, pezen en gewrichten door een invasie van Wind, Koude en Damp, de belangrijkste pathogene energieën, in feite klimaatinvloeden, die de mens aan kunnen vallen; praktisch iedereen op elk deel van de aardbol. Wordt ook wel “Bi”genoemd hetgeen obstructie betekent. Obstructie in de circulatie van Qi en Xue (Bloed).

Zo is er sprake van BottenBi
Vertaald: reumatische klachten, RA: hierbij spelt Slijm een grote rol.

ME: uitputting als basis met binnendringen van pathogene energieën.
!Virussen worden ook gezien als een Windaandoening!

Het boek van de Gecompliceerde Aandoeningen (1773):
“Wind. Koude en Damp (Vocht) vallen het lichaam aan, blokkeren de meridianen,
de Qi en de Xue kunnen niet circuleren……eventueel kan Slijm (verdikte lichaamsvocht) stagneren en er ontstaat na verloop van tijd een Pijnlijk Obstructiesyndroom”.
Deze invasie kan plaats vinden omdat de lichaamseigen Qi/ Xue deficiënt is.

Het hangt er van af hoe de verhouding “te weinig weerstand versus te veel pathogene Qi” is. Alleen wanneer de perverse energieën tijdelijk en relatief sterker zijn dan onze eigen verdedigingsenergie kan er een “Painfull Obstruction Syndrome” ontstaan.

“Wind” is de meest aanvallende perverse energie en komt meestal gecombineerd met andere pathogene energieën voor. Onder Wind wordt natuurlijk gewoon wind verstaan, maar ook plotselinge weersveranderingen. Maar ook een aanval van wind tijdens een abnormaal seizoen hoort daarbij. Echter niet alleen weersomstandigheden, ook andere omstandigheden kunnen er voor zorgen dat een pathogene energie het lichaam aanvalt/ binnendringt: zitten op koude/ vochtige ondergrond, te lang in water staan (Wadlopen), wonen in en vochtige/ klamme ruimte. Maar ook joggen met te weinig warme kleding in vochtig/ koud weer.

Excessieve/ steeds de zelfde bewegingen zorgen ook voor stagnatie van Qi en Bloed dat op zijn beurt er weer voor zorgt dat pathogene energie makkelijk(er) naar binnen kan. Bijvoorbeeld RSI, tennisarm, “spit”.

Wanneer iemand chronisch moe is, uitgeput of oud(er) kan de Boed en Yin energie deficiënt zijn. Een perfecte basis voor het binnendringen van ziekmakende factoren.
Vandaar dat de onderliggende conditie altijd wordt mee behandeld bij acupunctuur.
Het zelfde geldt voor voortdurende emoties ( te lang in verdriet blijven, te lang boos/ woedend, shock); putten de energie uit met als gevolg dat de meridianen niet goed gevoed worden en de spieren/ botten als het ware ondervoed raken. De energie/ Bloed stagneert en pijn ontstaat.

Acupunctuurpunten worden bepaald aan de hand van de meest prominente pathogene energie: Koude,Hitte, Vocht, Wind.
In het geval van Koudeaandoeningen kan er moxa/ de “moxalamp”gebruikt worden.
• punten op afstand = distale punten, gelegen onder de ellebogen/ knieën. Ze openen de meridianen en helpen de stagnatie van Qi/Bloed te verwijderen
• lokale punten/ Ah Shi punten(pijnlijke punten)
• punten die overeenkomen met het beschreven syndroom, bijv die Wind eruit gooien of de Koude verdrijven
• algemene punten
• conditieversterkende punten

Ook kruiden kunnen uiteraard ingezet worden.
Ook daar is de verdeling bekend van Wind, Koude, Hitte en Vocht.
Gui Zhi (Cinnamon) verwarmt de meridianen en gooit de Kou er dus uit. Fu Ling(Poria) en Bai Zhu(Atractylodes) drogen Vocht en versterken de Milt energie om zo het Vocht verder te verdrijven. Du Zhong (Eucommia) versterkt het Yange aspect van de Nier Qi en versterkt de onderrug, botten. Westers gezien is het bewezen dat acupunctuur onder andere de aanmaak van lichaamseigen endorfines stimuleert.

« Terug naar vorige pagina