Welkom
  Wat doen wij?
  Welke apparaten gebruiken wij?
  Behandelmogelijkheden
  Kinderen
  Wie werken er?
  Vergoedingen
  Informatie en contact
  Therapeuteninfo
  Opleiding
  Lezingen
 

 

 

 


Reumatoïde artritis

Reumatoïde Artritis (RA) is een vorm van reuma die relatief vaak voorkomt.
Zo'n 1 op de 100 mensen heeft hier last van. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op iedere leeftijd beginnen, maar bij de meeste mensen begint de ziekte op latere leeftijd. Het is een ziekte die voornamelijk de gewrichten aantast.
In eerste instantie raakt het gewrichtskapsel ontstoken, wat gaat zwellen en ontstekingsvocht gaat produceren (vooral in knieën, enkels en polsen). Geleidelijk kan ook het kraakbeen en/of de botten worden aangetast. Op röntgenfoto's kan deze aantasting worden vastgesteld.

De ontstekingen bij mensen met RA zijn meestal chronisch. Het verloop van RA is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben lichte aanvallen, andere hebben langdurige periodes waarin de aandoening actief is. Men kan door langdurige aanvallen beperkingen van de gewrichten overhouden.

Een van de factoren die optreedt bij RA, is ontregeling van het eigen afweersysteem. Het is niet duidelijk of deze ontregeling van het afweer de ziekte veroorzaakt of juist een gevolg ervan is. De cellen gaan zich richten tegen het eigen lichaam. RA wordt dan ook een auto-immuunziekte genoemd. Bij RA vergissen de cellen zich en ruimen niet alleen de bacteriën en virussen op maar gaan ook de gewrichten en de gewrichtkapsels te lijf. Hierbij treden de ontstekingsverschijnselen op.

Medicijnen, voorgeschreven door de huisarts, vormen het belangrijkste middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Het gebruik van medicijnen is meestal voor lange tijd nodig voor mensen met RA. Vaak worden er medicijnen voorgeschreven als pijnstillers, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID'S), hormoonpreparaten. Maar vele van deze medicijnen, kunnen allerlei bijverschijnselen geven. Steeds meer wordt nadruk gelegd op "verantwoordelijk" blijven bewegen (ook wanneer de ziekte actief is).

Hoe kan RA behandeld worden?

Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde worden aandoeningen benaderd vanuit de natuurfilosofie: yin en yang (koude en warmte, nacht en dag, winter en zomer, rust en beweging, enz. Het ene bestaat niet zonder het andere.)
De Chinezen gingen ook een ander concept gebruiken, nl. de 5 elementen of fases: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elk element vertegenwoordigt een systeem van organen (Lever – Galblaas, Hart – Dunne darm, Milt/Pancreas – Maag, Longen – Dikke darm, Nieren – Blaas), met daarbij horende functies, energiebanen (meridianen), emoties, enz.
Alle elementen en dus ook orgaansystemen, hebben onderlinge relaties. Hierdoor is het mogelijk inzicht te krijgen in de processen die zich in het lichaam afspelen.
Op deze manier kunnen ook klachten gekoppeld worden, waardoor het maken van een diagnose op een andere manier wordt mogelijk gemaakt.

- Via therapie met de MORA of de Starlight is het mogelijk deze orgaansystemen door te meten en disbalansen in bepaalde systemen worden aangetoond. Ook kan met deze apparaten worden behandeld.

- Via de Core-methode kan worden bekeken of de oorzaak van de klachten worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, o.i.d. Deze kunnen met homeopathische middelen worden behandeld. Vaak liggen inentingen, kinderziektes of erftoxines aan verschillende klachten ten grondslag.

- Acupunctuur en Moxa is voor het behandelen van o.a. RA vaak zeer succesvol. Door het zetten van acupunctuurnaalden (zeer dunne naalden) op acupunctuurpunten kunnen blokkades in de verschillende meridianen worden verholpen en kan de energie (qi) weer doorstromen. Dit geeft verlichting van pijn in de verschillende gewrichten. Door toevoegen van warmte door moxeren (d.m.v. een Chinees kruid of moxalamp), kan pijn in de gewrichten ook worden verminderd.

- De oorzaak van RA kan soms ook liggen in verkeerde voeding. Naast behandelingen kan ook een goed voedingsadvies zeer belangrijk zijn. Door een op de persoon aangepast diëet, waarin door de diëtiste wordt aangegeven welke voeding wel en niet goed is, kan ook hierin een goede bron van verbetering van de klachten worden gezocht.

- Als er sprake is van personen die te weinig energie hebben, kunnen Westerse en Oosterse kruiden en/of voedingssupplementen worden geadviseerd om aan te sterken.
Voor het goed functioneren van alle stofwisselingsprocessen in het lichaam heeft men een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig. Ook dit kan doorgemeten worden en kunnen orthomoleculaire middelen worden geadviseerd.

- Voor het in stand houden van goede bewegingsfuncties is het noodzakelijk om te blijven bewegen. Fysiotherapie onder begeleiding is hiervoor uitermate geschikt. Het masseren van verschillende spiergroepen en gewrichten kan de pijn zeer goed verlichten. Daarnaast kan men aan de trainingsapparaten bewegingsfuncties in stand houden en verbeteren.

Veelal worden verschillende disciplines samen gebruikt om de klachten te behandelen.

« Terug naar vorige pagina