Welkom
  Wat doen wij?
  Welke apparaten gebruiken wij?
  Behandelmogelijkheden
  Kinderen
  Wie werken er?
  Vergoedingen
  Informatie en contact
  Therapeuteninfo
  Opleiding
  Lezingen
 

 

 

 


Chronisch vermoeidheid syndroom (CVS).

Vermoeidheid als algemeen verschijnsel of bij ziekte.
Moeheid is een klacht die zeer veel voorkomt. Iedereen is wel eens moe. Moeheid is zelfs voor de meeste van ons een dagelijkse ervaring. De volgende morgen of na rust is het gewoonlijk weer over. Bij sommige mensen blijft de vermoeidheid langere tijd aanwezig. Toch spreken we dan nog niet van chronische vermoeidheid.

Bekend is dat zeker bij 80% van de mensen de ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot enkele maanden weer overgaat. Chronische vermoeidheid als klacht komt ook zeer vaak voor bij mensen met chronische ziekten. Chronische vermoeidheid kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiënten met spierziekten, patiënten met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose, patiënten met hartziekten of patiënten met een te traag werkende schildklier.

Chronische vermoeidheid komt ook regelmatig voor lang na een ernstige ziekte, bijvoorbeeld na een beroerte (herseninfarct, hersenbloeding), of soms nog lang na behandeling van kanker, maar kan ook veroorzaakt worden door hardnekkige virussen, schimmels en / of bacterieen zoals bijvoorbeeld pfeiffer, salmonella, of candidae.

Invloed van klachten op het dagelijks leven
CVS patiënten ondervinden ernstige gevolgen van hun klachten op het dagelijks leven:• Na een lange nachtrust voelen veel patiënten zich bij het opstaan niet uitgerust.

  • De meeste patiënten zijn veel minder actief dan zij voor het ontstaan van de klachten waren.
  • De dagelijkse zelfzorg kan men meestal nog, zij het met moeite, zelfstandig uitvoeren.
  • Gevolgen voor werk: CVS patiënten zijn vaak geheel of gedeeltelijk in de ziektewet of de WAO.
  • De sociale contacten van patiënten lopen ten gevolge van de klachten sterk terug.
  • De ernstige lichamelijke klachten en de toegenomen beperkingen in het dagelijks leven kunnen er bij sommige patiënten toe leiden dat zij zich lusteloos, somber en machteloos voelen.

Oorzaken
Dit kunnen er talloze zijn: slecht slapen, verveling, stress, chronische infecties, allergieën, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, depressies. Vooral werkstress is een belangrijke risicofactor. Ook dit kan weer meerdere oorzaken hebben: te hoge werkdruk, te weinig uitdaging (ook daar kan iemand stress van krijgen), slechte relatie met werkgever/collega(s) etc. Ook de belastbaarheid speelt hierbij een grote rol.
Een juiste analyse van de oorzaak/oorzaken is dus zeer belangrijk!
Toch zijn er een aantal ziektebeelden waarbij uitputting een heel specifieke rol speelt; M.E., fibromyalgie, ziekte van Pfeiffer, Lyme en posttraumatische stress.

Wat wij u kunnen bieden;

Chinese kruiden; een evenwichtig gekozen kruidenformule om energie op te bouwen afgestemd per patiënt.

Acupunctuur; Chinese pols en tongdiagnose en een behandeling volgens diverse methoden zoals lichaam, oor, schedel, enkel en polsacupunctuur.

Ontgiften; het lichaam reinigen met behulp van bijvoorbeeld, MORA-therapie, fytotherapie, Chinesekruiden en de Core methode (zie website)

Darmflora; in samenwerking met een gespecialiseerd diëtiste, na een ontlastingsonderzoek in het laboratorium. Verwijderen van parasieten en schimmels en herstellen van de darmflora voor een goede spijsvertering.

Vitaminen en mineralen; met behulp van bioresonantie uitmeten of en waar er tekorten zijn van vitaminen en mineralen.

Voeding; een uitgebalanceerde voeding kan u uitstekend van dienst zijn tijdens het herstel, maar ook als evenwicht na het herstel.

« Terug naar vorige pagina